
Alles over Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc is een witte druifsoort en komt oorspronkelijk uit de Loire-regio in Frankrijk. Tegenwoordig vind je Sauvignon Blanc in veel verschillende wijnregio’s wereldwijd. De smaak van Sauvignon Blanc staat bekend om zijn frisheid en hoge zuurgraad. Benieuwd naar bij wat voor gerechten Sauvignon Blanc past of wil je gewoon meer weten? Lees dan verder!
Is Sauvignon Blanc zoet of droog?
Sauvignon Blanc staat over het algemeen bekend als een droge witte wijn. Dit komt onder andere doordat Sauvignon Blancs weinig restsuikers hebben en dit zorgt er daarnaast weer voor dat ze een frisse smaak krijgen.
Wat is het verschil tussen Sauvignon Blanc en Chardonnay?
Wat is het verschil tussen Sauvignon Blanc en Chardonnay?
Sauvignon Blanc en Chardonnay zijn twee van de meest bekende en populaire witte wijnen ter wereld, maar hebben duidelijk verschillen:
- Sauvignon Blanc is meestal fris en fruitig, met smaken van citrus en groene appel, en heeft een hoge zuurgraad. Het wordt vaak in roestvrijstalen vaten vergist om de frisse smaken te behouden en komt vooral uit koelere klimaten zoals Marlborough en de Loire-vallei.
- Chardonnay kan verschillende smaakprofielen hebben. Van fris en fruitig (zoals appel en perzik) tot romig en boterachtig. De romige smaak komt voor wanneer de wijn op eikenhouten vaten is gerijpt. Chardonnay kan daarnaast zowel in koelere als warmere klimaten groeien.
Sauvignon Blanc Marlborough, Nieuw-Zeeland
Een bekende regio waar Sauvignon Blanc wordt geproduceerd is Marlborough, Nieuw-Zeeland. Deze regio heeft een speciaal klimaat met veel zon en koele nachten, wat een perfecte match is voor het groeien van Sauvignon Blanc-druiven.
Sauvignon Blanc uit Marlborough heeft sterke geuren en smaken, zoals passievrucht, grapefruit en groene paprika. Soms kom je ook kruidige en/of grassige aroma's tegen.
Sauvignon Blanc uit Marlborough past goed bij recepten met zeevruchten, frisse salades en geitenkaas.
Welke kleur heeft Sauvignon Blanc?
Over het algemeen heeft een Sauvignon Blanc vaak een lichte, heldere kleur met subtiele groenige tinten. Hoe jonger de Sauvignon Blanc, hoe groener.
Wat eet je bij Sauvignon Blanc?
Doordat Sauvignon Blanc een frisse wijn is met hoge zuren, zijn er verschillende matches als het gaat om wat je het beste kan eten bij een glas Sauvignon Blanc:
-
Zeevruchten: Oesters, mosselen, garnalen en andere zeevruchten zijn een goede match, omdat de frisse smaken van de wijn de zilte smaken aanvullen.
-
Salades: Groene salades met citroendressing of salades met geitenkaas en noten gaan top samen met Sauvignon Blanc.
-
Geitenkaas: Deze combinatie is klassiek, vooral met jonge, romige geitenkaas die de fruitige tonen van de wijn aanvult.
-
Kip en kalkoen: Gekruide of gegrilde kip of kalkoen met lichte sauzen past goed bij de frisse smaken van de wijn.
-
Asperges: De frisse en licht bittere smaken van asperges worden mooi in balans gebracht door Sauvignon Blanc.
-
Visgerechten: Gekookte of gegrilde witvis, zoals zeebaars of tilapia, met een lichte citroensaus is een uitstekende keuze.