Cava
Is Cava wijn of Champagne?
Cava en champagne zijn beide mousserende wijnen, maar ze komen uit verschillende regio's en worden geproduceerd volgens verschillende methoden, waardoor ze technisch gezien verschillende soorten wijn zijn.
Champagne is afkomstig uit de Champagne-streek in Frankrijk en wordt gemaakt van een blend van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier druiven. Het wordt geproduceerd volgens de "Méthode Champenoise" of "Méthode Traditionnelle", waarbij de tweede gisting op fles plaatsvindt, wat resulteert in de karakteristieke bubbels en complexe smaken.
Cava komt daarentegen uit Spanje, voornamelijk geproduceerd in de regio Catalonië. Het wordt meestal gemaakt van inheemse druivenrassen zoals Macabeo, Parellada en Xarel·lo. Cava wordt geproduceerd volgens de "Méthode Traditionnelle", vergelijkbaar met champagne, waarbij de tweede gisting ook op fles plaatsvindt.
Dus, hoewel ze beide mousserende wijnen zijn, is champagne specifiek afkomstig uit de Champagne-regio van Frankrijk en wordt het gemaakt van bepaalde druivenrassen volgens de Méthode Champenoise, terwijl cava afkomstig is uit Spanje en wordt geproduceerd volgens dezelfde methode, maar met verschillende druivenrassen.