Rosé
Wat is rosé wijn?
Rosé wijn wordt meestal gemaakt uit blauwe druiven, soms in combinatie met een vleugje witte druiven. Rosé is vaak geen mix van rode en witte wijn. De zachte roze tint van rosé ontstaat door een kort contact tussen de schillen van blauwe druiven en het sap tijdens het productieproces. De duur van dit contact bepaalt de kleur: kortere periodes resulteren in frissere en zachtere tinten, terwijl langere contactperiodes een diepere en krachtigere kleur en smaak produceren. Zodra de gewenste kleur is bereikt, scheidt de wijnmaker de schillen van het sap door te persen. Door het beperkte contact met tannines uit pitten, steeltjes en schillen is rosé wijn vaak lichter en verfrissender van smaak.
Tips voor het kopen van rosé
Net als rode en witte wijn, heeft rosé wijn doorgaans een rijpingsperiode van 1 tot 2 jaar na het bottelen. Het misverstand dat rosé geen bewaarpotentieel heeft, klopt niet helemaal. Vooral rosé uit koelere klimaten of rosé met houtlagering kan zich prachtig ontwikkelen en na enkele jaren nog beter smaken. Soms missen te jong gedronken rosés nog complexiteit, waardoor ze fruitiger en zoeter overkomen.
Online rosé bestellen
Ontdek ons ruime assortiment rosé wijnen uit verschillende landen en met diverse druivenrassen op Drinkheroes.nl. Van de Provence in Frankrijk tot Spanje, we hebben voor ieder wat wils. Behoefte aan advies bij het bestellen? Neem gerust contact met ons op via onze klantenservice, we helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.
De populariteit van rosé
Sinds 2017 is de populariteit van roséwijn weer enorm toegenomen. Vooral in de zomermaanden wordt er veel rosé gedronken. Bekende merken zoals AIX zijn niet meer weg te denken van Nederlandse wijnkaarten. Rosé kan ook uitstekend worden gecombineerd met gerechten, zoals een frisse rosé bij een koud voorgerecht of een volle rosé bij een smakelijk visgerecht.
Soorten rosé wijnen
Er zijn twee hoofdmethoden om rosé te produceren. De ene methode lijkt op de productie van witte wijn, waarbij de blauwe druiven direct worden geperst, waardoor slechts een kleine hoeveelheid kleurstof vrijkomt. De andere methode, bekend als de ‘saignée-techniek’, houdt in dat een deel van het sap van de blauwe druiven wordt afgetapt na een kort contact met de schillen. Deze methode zorgt voor een geconcentreerdere smaak voor de overgebleven rode wijn.