
Alles over kerst wijn
Kerst staat in december weer voor de deur en we kunnen ons voorstellen dat het lastig wordt om keuzes te maken voor het kerstmenu! Laat staan voor de wijnen... Het vinden van de juiste wijn/spijs combinaties kan nog wel eens last zijn. Maar laten wij de juiste kennis hebben om jou te helpen! Lees hieronder meer.
Wijn bij hert
Druif: Syrah (Shiraz) of Malbec
Waarom: Staat hert bij jou op het menu met kerst? Ga dan voor een Syrah (Shiraz) of Malbec.
Hertenvlees heeft een krachtige, wilde smaak die goed samengaat met de kruidigheid, diepte en donkere fruittonen van Syrah of de zachte tannines en pruimensmaak van Malbec. Beide wijnen passen goed bij de aardse tonen van hert.
Wijn bij kalkoen
Druif: Pinot Noir of Chardonnay
Waarom: Pinot Noir of Chardonnay past goed bij kalkoen aangezien kalkoen een lichte, magere smaak heeft. De lichte smaak van de kalkoen past goed bij wijnen met zachte tannines zoals een Pinot Noir. Dit komt mede doordat een Pinot Noir vaak subtiele rode fruittonen heeft.
Een rijke, boterachtige Chardonnay past juist ook goed bij de zachte smaak en vult eventuele bijgerechten, zoals cranberrysaus, mooi aan.
Wijn bij biefstuk
Druif: Cabernet Sauvignon of Merlot
Waarom: Ga je voor een malse biefstuk met kerst? Ga dan voor een lekkere Cabernet Sauvignon of Merlot.
De stevige tannines in Cabernet Sauvignon benadrukken de vettige smaak van de biefstuk, waardoor de smaak van het vlees naar voren komt. Merlot is iets zachter, maar zorgt nog steeds voor voldoende structuur en smaak voor een malse biefstuk.
Wijn bij hertenbiefstuk
Druif: Zinfandel of Nebbiolo
Waarom: Staat een heerlijke hertenbiefstuk op jouw menu? Ga voor een Zinfandel of Nebbiolo. Hertenbiefstuk heeft een zachte maar uitgesproken smaak. Zinfandel heeft rijpe bessenaroma's en specerijen die het gerecht mooi complimenteert. Nebbiolo heeft stevige tannines en aardse tonen die goed contrasteren met het rijke vlees.
Wijn bij varkenshaas
Druif: Pinot Grigio of Grenache
Waarom: Als je een gerecht gaat maken met varkenshaas, ga dan voor een Pinot Grigio of Grenache.
Varkenshaas is een mager stuk vlees met een zachte smaak. Pinot Grigio heeft frisse zuren en fruitige tonen die het gerecht meteen opfleuren. Grenache heeft een lichte body en subtiele kruiden en past daarom goed bij varkenshaas omdat hij het gerecht niet overheerst.
Wijn bij ossenhaas
Druif: Bordeaux Blend (Merlot/Cabernet Sauvignon) of Syrah
Waarom: Op zoek naar een goede wijn combinatie bij ossenhaas? Ga dan voor een Bordeaux blend van Merlot/Cabernet Sauvignon of Syrah.
Ossenhaas is zacht en sappig, waardoor een wijn met zowel tannines als een volle smaak goed werkt. Bordeaux-blends hebben complexiteit en diepte, terwijl Syrah een kruidige toon toevoegt.
Wijn bij beenham
Druif: Riesling of Grenache
Waarom: Ga je heerlijke beenham bereiden met kerst? Match dan je gerecht met een heerlijke Riesling of Grenache.
Beenham heeft een licht zoete en zoute smaak. Een halfdroge Riesling zorgt voor een mooie balans tussen zoet en zuur, wat de zoute smaken aanvult. Grenache is aan de andere kant weer fruitiger, wat voor een goede combinatie zorgt met de ham.
Wijn bij entrecote
Druif: Malbec of Tempranillo
Waarom: Ga je een lekker stuk entrecote bereiden op kerstavond? Kies dan voor een Malbec of een lekkere Tempranillo.
Entrecote heeft een rijke, vettige smaak. Malbec heeft voldoende structuur en fruitigheid om het vlees te complimenteren, terwijl Tempranillo (bijvoorbeeld uit Rioja) aardse en kruidige tonen heeft die perfect passen bij de volle smaak van entrecote.