De perfecte serveertemperaturen van wijn
• 2 tot 3 minuten leestijdLaatst gewijzigd op: 27-08-2024
Laatst gewijzigd op: 27-08-2024
Heb je een heerlijke fles wijn bewaard voor een speciaal moment en wil je zeker weten dat je hem op de juiste temperatuur serveert? De serveertemperatuur van wijn is belangrijk zodat de wijn op zijn lekkerst smaakt. Anders is het zonde om die speciale fles open te maken natuurlijk.
De serveertemperatuur is anders voor iedere soort wijn. Wist je dat je sommige rode wijnen ook kouder kunt serveren? Hieronder vind je een overzicht van de juiste serveertemperatuur per soort wijn.
Shop nu
Over het algemeen worden witte wijnen gekoeld geserveerd, en dat is niet zonder reden. Het koelen van witte wijn zorgt ervoor dat de wijn fris blijft en zijn aroma’s niet verliest. Hier zijn enkele specifieke serveertemperaturen voor verschillende soorten witte wijnen:
Roséwijnen worden het best gekoeld geserveerd, maar let op dat ze niet te koud worden. Rosé kan je het beste serveren op 8-12°C zodat de frisse smaken van de wijn goed te proeven zijn. Te koud serveren kan ervoor zorgen dat de smaken en aroma’s vervaagd worden.
Het is ondertussen algemeen bekend dat rode wijnen niet koud geserveerd worden. Het “probleem” hiervan is dat kamertemperatuur wel eens kan verschillen. Ga voor de volgende serveertemperaturen voor rode wijn:
Mousserende wijnen, zoals Champagne en prosecco, worden het best gekoeld geserveerd om hun frisheid en bubbels te behouden. Een serveertemperatuur tussen 6-8°C is ideaal voor deze wijnen. Pas op dat je de mousserende wijn niet te koud serveert, want dit kan ervoor zorgen dat je smaakpapillen de smaken niet meer goed kunnen proeven.
Dessertwijnen, zoals Sauternes en Port, worden vaak iets koeler geserveerd dan andere wijnen. Een serveertemperatuur tussen 10-12°C is meestal geschikt om de zoetheid en complexiteit van deze wijnen in balans te brengen.
Hier vind je een handig overzicht van welke serveertemperatuur ideaal is voor verschillende wijnen.
Wijnsoort | Druifsoorten | Serveertemperatuur (°C) |
---|---|---|
Rode wijn (zwaar) | Bordeaux, Barolo, Shiraz | 18-20°C |
Rode wijn (licht) | Pinot Noir, Beaujolais, Chianti | 14-16°C |
Rosé | Provence Rosé, Zinfandel Rosé | 10-12°C |
Witte wijn (vol) | Chardonnay (houtgelagerd), Viognier | 12-14°C |
Witte wijn (licht) | Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Riesling | 8-10°C |
Champagne en mousserende wijnen | Champagne, Prosecco, Cava | 6-8°C |
Dessertwijn | Sauternes, Tokaji, Port | 6-8°C |